למי תשאירו את אוסף ה-NFT שלכם? 7 טעויות הזויות שאנשים עושים בצוואה שלהם (וכנראה שגם אתם!)
אין דבר יותר בטוח בחיים מחוסר ודאות של סיום החיים (מקורי מצידי, אה?), ועדיין, מרבית האנשים נמנעים מלתכנן את הדבר היחיד שעשוי לסדר את העניינים כשהם כבר לא כאן: הצוואה. הרי רבים מאיתנו משקיעים זמן מטורף בשיפור חווית המשתמש של אפליקציות, רכישת NFT שאולי יום אחד יהיו שווים מיליונים או סתם מתווכחים מי משלם את חשבון הנזק בבירה ששתינו יחד. אבל האם חשבתם אי פעם מי יקבל את כל אלה אם פתאום תחליטו "לעשות אקזיט" מחיי האדם הממוצעים שלכם?
אז מה כבר יכול להשתבש, אה? מכירים את 7 הטעויות האלה?
1. "סבתא שלי יודעת כמה אני אוהב ביטקוין!" – הנחה שהיורשים שלכם טכניים כמוכם
יכול להיות שאתם חיים ונושמים טכנולוגיה, עושים לייק בפייסבוק לתמונות של החללית של אילון מאסק, ומשקיעים כל אגורה פנויה בקריפטו. אבל בואו נשים את העובדות על השולחן – לא כולם כמוכם. אנשים ירשו ארנקים דיגיטליים, ארנקי חומרה מלאים בקריפטו בשווי מיליוני דולרים, ונחשו מה? הם לא ידעו אפילו מה זה מטבע קריפטו. אז אלא אם אתם מתכננים להחזיר את הביטקוין לסאטושי, תנו הסבר ברור כיצד ניתן לגשת לנכסים הדיגיטליים שלכם!
2. בטוחים ש"היורשים פשוט יסתדרו לבד"
שמעו סיפור אמיתי: אדם אחד השאיר לילדיו רק שלוש מילים בצוואה: "תסתדרו ביניכם יפה". מה אתם חושבים שקרה? מלחמת עולם שהייתה גורמת ל"משחקי הכס" להיראות כמו פרק של רחוב סומסום. הכנת צוואה ברורה ומדויקת היא סוג של מדריך "עשה זאת בעצמך" להישארות המשפחה כמשפחה. אל תסמכו על ההיגיון של ילדיכם – גם אם הם הכי מתורבתים בתור לאייפון החדש. זה פשוט לא עובד ככה.
3. "לי זה לא יקרה": להניח שהצוואה שלכם מוגנת מזעזועים משפטיים
יותר מדי אנשים חושבים שצוואה היא איזה דוקומנט קדוש שאי אפשר לערער עליו. תסמכו עלי, יש היום מספיק עורכי דין שיצליחו להחזיר לחיים אפילו את הדינוזאורים. אז אלא אם אתם רוצים החלפת עורכי דין כמו עדכונים לגרסת בטא של iOS, תהיו רציניים – דאגו לייעוץ משפטי מקצועי ולאיזה עורך דין טוב (שמכיר גם NFT).
4. "צוואה בוואטסאפ? מה כבר יכול להשתבש?" – סומכים על צוואות דיגיטליות במקום על דף ועט
חברים – יש דברים שאפילו מהנדסי גוגל לא מומלץ לעשות דיגיטלית. מסמך משפטי רשמי צריך לענות על דרישות פשוטות אך הכרחיות, ולכן "הקלטת הודעה קולית של 8 דקות בוואטסאפ" ממש לא נחשבת כצוואה קבילה. תאמינו או לא, בישראל (ובמרבית המדינות בעולם) עדיין מתעקשים על משהו פרה-היסטורי בשם "דף נייר ועט". כן, זוכרים את אלה מהסרטים?
5. "מה כבר יכול להיות מסובך? יש לי רק חתול ועשרים שקל בארנק"
גם דברים פשוטים יכולים להסתבך. למשל – למי תורישו את חתול ה"רילס" המפורסם שלכם שעושה מיליון צפיות בסטורי? אל תזלזלו – צוואה שמוגדרת נכון גם חוסכת עוגמת נפש וגם עשויה לשמור על המורשת המשעשעת שלכם.
6. שוכחים לעדכן את הצוואה – "אופס, שכחתי שיש לי עוד ילד עכשיו!"
קרה לכם פעם ששכחתם את הסיסמה של הנטפליקס? כך קורה גם בצוואות. אנשים כותבים צוואה, שוכחים ממנה ואז פתאום מגלים שהילד מהנישואים השניים בכלל לא מוזכר בה. מילת המפתח כאן (אגב, לא "123456"): עדכון. כל שינוי בחיים זה סימן שצריך לעדכן.
7. "אני אערבב קצת הומור בשביל הקטע" – לתת הוראות מוזרות ולא ברורות בעלילות משנה
כן, הומור זה חשוב (הי, תראו מי מדבר), אבל צוואה שמכילה בדיחות פנימיות, או הוראות ששייכות לתסריט של "האנגאובר 5" עשויה לגרום לבלבול ולסכסוכים משפטיים. תאמינו או לא, "תורישו את הבית לפי מי עושה יותר פוש-אפס עד יום ראשון" זו לא הורשה מומלצת משפטית. מצטער לאכזב.
וקצת שאלות ותשובות על הדרך, כי אין מצב שלא שאלתם את עצמכם:
- אפשר לכתוב צוואה לבד? כן, אבל זה בערך כמו לעשות לבד עיצוב UX לאפליקציה בלי שום הבנה. אפשרי – אבל אל תתפלאו אם התוצאה לא תואמת למצופה.
- מה קורה אם אין צוואה בכלל? המדינה מחלקת את הנכסים בדרך די משעממת וקבועה מראש. אוהבים הפתעות? אז תשאירו צוואה!
- צוואה זה רק לעשירים? ממש לא, אפילו נכסים קטנים יכולים ליצור דרמות רציניות אם לא מחלקים נכון.
- מותר להשאיר נכסים דיגיטליים בצוואה? לא רק שאפשר – זה כבר מומלץ וחכם. במיוחד בעולם של היום.
- מה קורה אם הצד השני מסרב לקבל משהו שירש בצוואה? הוא ממש יכול לסרב אבל אז נכנסים לתסבוכת בירוקרטית. זה קצת כמו לקבל מתנה ולא להחזיר פתק החלפה.
לסיכום (או: איך לא לתכנת באגים בצוואה שלכם)
כמו בקוד שאתם כותבים, בצוואה טוב שתהיה בדיקת QA מדי פעם. אז לפני שאתם משאירים צוואה שמכילה רק קוד QR לאוסף ה-NFT שלכם, קחו רגע, עשו זאת נכון ותצילו את המשפחה שלכם מוויכוחים מיותרים ודרמות משפטיות לא נעימות. תאמינו לי, אתם אולי לא תהיו שם לראות את הדרמה, אבל האם באמת בא לכם שזה ייגמר בטוויסט משפטי דרמטי שמישהו אולי ימכור לנטפליקס?