הסכם שיתוף פעולה עסקי דוגמא שתחסוך לך טעויות

הסכם שיתוף פעולה עסקי דוגמא: איך לכתוב אחד כזה בלי לעורר מלחמות עולם?

אז החלטתם לשתף פעולה עם עסק נוסף, מצוין! כמו שגדולי הפילוסופים אמרו: "אחד ועוד אחד שווה שלוש". או אולי זה היה מנהלי המכירות? בכל מקרה, כולנו שמענו סיפורים על שותפויות שהתחילו ב"חברות הכי טובות" והסתיימו בפרידה שיכולה למלא פרקים שלמים בנטפליקס. אז איך בעצם כותבים הסכם שיתוף פעולה, ככה שכולם יהיו מאושרים, מרוצים – והכי חשוב, יצאו מזה בחיים?

3 טעויות שאסור לכם לעשות בהסכם שלכם – (וזה קורה לכולם, מבטיח!)

טעות 1: "עזוב, זה רק חבר טוב, למה להסתבך?"

האמת? "החבר הכי טוב" שלכם היום יכול בקלות להפוך לסיוט של חייכם מחר. לא שזה בהכרח יקרה, אבל הנה חדשות רעות – סטטיסטיקות לא סתם נוצרות. חברות הדברות עדייו עושות כסף נהדר רק בזכות הסכמים בעל-פה בין "חברים טובים". מה שכדאי לדעת? זה ממש לא מספיק. כשזה נוגע לכסף, זמן ומשאבים – הכול חייב להיות כתוב וברור. אחרת זו דרך ישר לכאוס וצרחות בוואטסאפ.

טעות 2: "מישהו בטוח כבר כתב את זה, פשוט נעתיק מגוגל"

הסכם מוכן מגוגל נשמע מעולה וקליל – אבל זו מלכודת דבש קלאסית. זה קצת כמו לקנות חליפה מבלי למדוד; כן, יכול להיות שהיא תשב עליכם נהדר – אבל יותר סביר שתרגישו כמו ילד שלבש בגדים של אבא ליום העצמאות בגן. הסכם נכון חייב להיות מותאם ספציפית למקרה שלכם:

  • מטרות משותפות ברורות
  • חלוקת תפקידים ומשאבים שתוכננה מראש
  • הגדרת גבולות גזרה וזמני עבודה

אז עזבו את גוגל, תעשו טובה – תהיו מקוריים!

טעות 3: "יאללה, נסגור הכול אחר כך, תן להתחיל מפיילוט קטן"

הבעיה הגדולה בפיילוטים עסקיים? הם אף פעם לא נשארים בגודל של פיילוט! ההסכם שלכם צריך לכלול מראש קצת חשיבה קדימה. אל תאפשרו ל"התחלה קטנה" להפוך ל"מפלצת גדולה" בלי שאתם מוגנים ומוכנים. זוכרים את שיר הילדים "קטן קטן בונה הבניין"? אז בדיוק כך מתחילות צרות גדולות בכאילו דברים קטנים.

אז איך כן עושים זאת נכון (כשהשותף שלכם עדיין מחבב אתכם)?

הנה כמה סעיפים שאתם חייבים לכלול בהסכם שיתוף פעולה עסקי שלכם:

  • מטרות ההסכם: נסו להיות ברורים, יצירתיים אבל לא יותר מדי חולמניים; תכל'ס אחרי הכל זה עסק, לא תחרות חלומות.
  • איך הכסף יתחלק? פה כמובן אסור להתחמק. כסף הופך אנשים למוזרים אפילו יותר מצפייה בתכניות ריאליטי. הגידו מראש לאן כל שקל הולך – באחריות!
  • מנגנונים ליישוב חילוקי דעות: בינינו, אם תסכימו מראש איך לריב – אתם כנראה תריבו הרבה פחות. וזה טיפ ששווה את המשקל שלו בזהב.
  • פרק זמן מוגדר: להקים שותפות זה מגניב. לפרק אחת – הרבה פחות. נסו לקבוע מראש בצורה ברורה אם ומתי אפשר לסיים או להאריך.
  • סעיף סודיות ואי-תחרות: אחרת פתאום תגלו שהשותף שלכם למד את כל מה שאתם יודעים, ועוד מכר את זה לאחרים בזול. לא נעים בכלל.

ושאלת מיליון הדולר: "אז צריך עורך דין או לא?"

בואו נודה באמת הכואבת – אלא אם כן אתם עורכי דין בעצמכם (ואז באמת סליחה על הציניות עד כה) – אתם כנראה חייבים אחד. זה אולי מעצבן, יקר ומוריד מהקלילות של התהליך, אבל בסופו של דבר זה שווה כל שקל. מהניסיון שלי, הסיבה העיקרית לכך שאנשים לא ניגשים לעורכי דין היא הרגשה ששום דבר רע לא יכול לקרות. נחשו מה? ממממ… יכול. ואפילו יקרה בשלב מסוים, במיוחד אם הכול הולך טוב מדי בהתחלה.

כמה שאלות פופולריות שכולם שואלים (ולא נעים להם):

1. אם ההסכם נכתב על מפית בבית קפה – הוא תקף?

כן, אבל בואו נגיד שליועץ המשפטי יהיה התקף חרדה קל כשהוא יראה את זה. אז רצוי להקליד מסודר ולחתום על דף נורמלי.

2. מה קורה אם השותף מתחרפן וזורק הכול באמצע?

בדיוק בשביל מצבים כאלה צריך סעיף יציאה ברור ומדויק מראש. כן, לכל סיפור אהבה יש סעיף יציאה! כן, אפילו לשלי ושל אשתי. (היא כתבה אותו)

3. זה חוקי בכלל לקבוע "אי-תחרות"? אני מרגיש כמו האקר נכלולי!

אתה לא האקר, אתה פשוט זהיר. סעיף כזה מיועד כדי שלא יהפכו אתכם למדרגה בדרך להצלחה של המתחרים העתידיים שלכם. תתעודדו, זה לגיטימי לגמרי!

"לסיכום (לפני שאתם רצים להתקשר לעו"ד): אל תעשו את זה מסובך – תעשו את זה חכם!"

שיתוף פעולה עסקי יכול להיות הדבר הכי טוב שיקרה לכם – או הגרסה העסקית של מסיבת רווקים בווגאס: נשמע כיף בהתחלה, אבל אחרי זה מתחרטים על כל תמונה. תכתבו ברור, תהיו ישירים בתיאום הציפיות, אל תדלגו על הפרטים הקטנים והכי חשוב – למרות הכול, שימרו על הומור וגישה חברית לכל אורך הדרך. כי בואו נודה בזה, בסוף היום אף אחד מאיתנו לא באמת רוצה לשריין זמן קבוע מדי שבוע בבית משפט, נכון?

כתוב/כתבי תגובה