רגע, אפשר פשוט להתחרט? הסיפור האמיתי מאחורי ביטול הסכם ממון שקיבל תוקף של פסק דין
טוב, בואו נשים את זה על השולחן: אתם יושבים מאוהבים, מחייכים, שותים יין יקר ומשוכנעים שזו אהבה לנצח. בואו נדלג קדימה כמה שנים– הדברים קצת פחות נוצצים פתאום, הבירה שותה את מקומו של היין, ויום אחד אתם פותחים מגירה, מוציאים את ההסכם המוזר ההוא עליו חתמתם לפני הנישואין ומתמלמלים לעצמכם – "מה לעזאזל חשבנו?". פתאום עולה השאלה הגדולה: האם אפשר פשוט להתחרט ולקרוע את הדף? ובכן, התשובה לא כל כך פשוטה, אבל היא בהחלט מסקרנת.
ההסכם המסתורי שהפך לפסק דין – איך זה בכלל קורה?
נניח שהחלטתם בשלב מוקדם בחייכם המשותפים לחתום על הסכם ממון. הוא נראה לכם הגיוני וסביר לחלוטין. בגדול, מה שהסכם ממון עושה זה לקבוע מראש למי שייך מה, מי יקבל את הסלון שתמיד שנאתם ומי ישמור על הקופה המדברת שאתם כל כך אוהבים. מאחר שההסכם הזה מקבל גם אישור רשמי של בית המשפט, הוא הופך לפסק דין מחייב לכל דבר – וזה, חברים, כבר סיפור אחר לגמרי.
האם אפשר פשוט "לבטל" הסכם ממון?
בקצרה? כן, אבל… כלומר, ממש לא בקלילות של לחיצה על כפתור בטל. כדי לבטל הסכם ממון שיש לו תוקף של פסק דין, צריך לעמוד בכללים מדויקים, לעיתים משחקים על הגבול בין האפשרי לכמעט בלתי אפשרי. אבל רגע, אל תברחו עדיין – כי לפעמים החיים מצחיקים הרבה יותר ממה שנדמה לכם.
- האם בית המשפט יסכים איתכם בכלל שהייתם טיפשים כשחתמתם?
- האם "לא הבנתי על מה חתמתי" עובד כתירוץ משפטי?
- האם זה משנה שהייתם שיכורים בפינוי הרשמי מהדירה?
3 תנאים שיכולים להציל אתכם מהצרה שיצרתם לעצמכם
תראו, כל בית משפט שמכבד את עצמו לא ממש ישמח לבטל לכם הסכמי ממון כאילו היו עגלת קניות בפייסבוק. נדרש משהו קצת יותר רציני בשביל לשכנע את השופט שאתם לא סתם מתחרטים כי הצד השני גילה פתאום שיש לו קריירה ככוכב טיקטוק:
1. שינוי נסיבות קיצוני ומפתיע: מה קרה פתאום?
אם, נניח, פתאום גיליתם שלבן הזוג שלכם היה נכס באיי קיימן שנשכח, או שהמצב הכלכלי שלכם השתנה באופן מהותי ולא צפוי, אולי יש לכם סיכוי.
2. פגמים אמיתיים בהסכם: "חשבתי שזה חוזה נטפליקס!"
אולי לחצתם על "אשר" בלי לקרוא את האותיות הקטנות, אולי שחכו לעדכן אתכם שההסכם הזה כולל גם את הכלב שלכם ("אבל חמודי, הכלב היה שלי קודם!"). אם ההסכם היה נגוע בהטעיה, מרמה או התחבולה המפורסמת "תחתום כאן ושם יהיה בסדר" – אתם בהחלט עשויים לקבל ביטול.
3. בית המשפט משתכנע: "טוב, באמת שאי אפשר לעמוד בזה יותר"
כן, לפעמים השופטים הם בני אדם והם לגמרי מבינים שאם האהבה הייתה עיוורת, הרי שההסכם ההוא שחתמתם עליו היה כנראה חירש, אילם ומנותק מהמציאות. במקרים חריגים, בית המשפט יחפש את הצדק המהותי לצד הצדק הפורמלי.
שאלות מצחיקות-רציניות על ביטולים של הסכם ממון (עם התשובות הכי אמיתיות שתקראו היום)
האם בית המשפט יתחשב בכך שהייתי מאוהב בזמן החתימה?
היי, אהבה זה עיוורון עם תוקף זמני בלבד. לא, זה לא תירוץ מספיק טוב בעיני השופט.
ואם חתמתי כי אימא שלי הכריחה אותי?
הו, אימא. ובכן, כל עוד אתה מבוגר ומבין מה שאתה עושה – לא באמת מסתכלים על אימא בבית המשפט.
האם ביטול הסכם הממון אומר שאני שוב עני?
ובכן, לא בהכרח, אבל בהחלט כדאי לבדוק תרחישים מראש.
נניח ששוחררתי מההסכם – האם אפשר לחתום על הסכם אחר?
ברור! רק תזכירו לעצמכם הפעם לקרוא את כל השורות הקטנות…
כמה זמן לוקח תהליך כזה?
הרבה יותר מנטפליקס אבל פחות מהפקת סרט של מארוול.
רגע לפני שאתם פונים לעורך דין – איך להחליט אם זה בכלל שווה את הכאב ראש?
להתחיל תהליך משפטי של ביטול הסכם ממון זה כמו לצאת למסע בארץ הפלאות – שזה גם כיף וגם טיפה מפחיד. עליכם להחליט אם ההסכם באמת פוגע בכם הרבה יותר משהוא עוזר ואם קיימת באמת הצדקה רצינית לכך שבית המשפט יתערב. אם מדובר בסתם אי נוחות זמנית (וגם אין לכם באמת נכס בקיימן), אולי עדיף להדפיס את ההסכם על קרטון עץ, לצייר עליו דמויות חמודות ולהשתמש בו כתחליף לקרש חיתוך במטבח.
בשורה התחתונה: לחשוב טוב, לחשוב מצחיק, אך לחשוב לעומק
בסופו של דבר, ביטול הסכם ממון הוא אפשרי, אך דורש לא מעט תחכום משפטי, הצדקות חזקות ויכולת שכנוע מרשימה. אם אתם עומדים לפני צעד כזה – קחו נשימה עמוקה (או שתיים), חייכו קצת על כמה דברים מטופשים עשיתם בחיים, ושתו קפה חזק. כעת, מוכנים או לא – הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולבדוק באמת אם אפשר עוד להציל את המצב, או לחילופין, לצחוק עליו קצת.