איך עושים הפקדת צוואה לאחר פטירה של אדם?

הפקדת צוואה לאחר פטירה – מה שהדוד משה לא סיפר לכם עד היום

מכירים את התחושה שסבתא רוחמה או הדוד משה נפטרים, ופתאום צצה צוואה שמוכיחה לכולם באופן חד משמעי שמישהו כאן תמיד היה הילד המועדף? אז מסתבר שהעולם הזה, שנראה לנו מיושן כמו הקסטה של עפרה חזה, קיבל עדכון גרסה טכנולוגי עדכני ומתוחכם במיוחד, והוא הרבה יותר מעניין ממה שחשבתם. רגע לפני שאתם רצים לחפש בארונות המאובקים פתק עם המילים "כל הכסף מתחת למזרן", בואו להבין איך אפשר להפקיד צוואות בימינו ומה חדשני בזה בכלל.

רגע, אז מה הטכנולוגיה מחפשת בעולם העתיק של צוואות?

בואו נודה באמת: צוואה זה לא הנושא הכי סקסי שיש. כשהיינו קטנים חלמנו להיות כבאים או אסטרונאוטים, אף אחד לא אמר "כשתהיה גדול, תכתוב צוואות!" אבל גם התחום הזה עבר מהפיכה של ממש. העידן הדיגיטלי מאפשר להפקיד צוואה באופן מקוון ובטוח לגמרי, ככה שגם אם הסבא שלכם שכח איפה שם את המשקפיים, את הצוואה הוא בטוח לא יאבד.

  • מהירות ונוחות: זוכרים כמה שעות בזבזתם על העמידה בתור בדואר רק לשלוח איזה טפסים מייגעים? כיום אפשר להפקיד צוואה ממש תוך כמה דקות, בלי לבזבז בולים או לעצבן פקידים.
  • אבטחה משוגעת: הודות למערכות הצפנה מתקדמות ולאימות דו-שלבי (כן, בדיוק כמו חשבון הוואצאפ שלכם) הצוואה שלכם בטוחה מפני האקרים או בני משפחה סקרניים.
  • שקיפות ויעילות: אין יותר מקום לטעויות – המערכת יודעת בדיוק מי הפקיד ומתי. קל, פשוט וברור.

"סייבר צוואתי?" איך בדיוק זה עובד ואיפה מסתתרת המלכודת?

תחשבו לרגע על הצוואה הדיגיטלית כמו על פוסט בפייסבוק: יש לכם שליטה מלאה מי יראה ומה בדיוק יפורסם, רק שבמקרה הזה לא יהיו לייקים או תגובות זועמות (טוב, אולי קצת זועמות, אך לא בפומבי). במסגרת מערכות אלו, ברגע שהאדם שבוחר לערוך צוואה נפטר, הרשויות המוסמכות מסוגלות לאתר במהירות את הצוואה, לוודא את האותנטיות שלה, ולהביא אותה לביצוע בהתאם לרצונו המדויק והמוזר של המנוח (כמו להשאיר את אוסף דגמי החלליות לאחיינית במקום לבן שלו).

ומה קורה אם מישהו מנסה להתחכם? (כי תמיד יש מישהו שמנסה)

ברור שיש את "ההוא" או "ההיא" במשפחה שחושבים שהם גאון מחשבים וינסו לפרוץ למערכת. כאן נכנסת לתמונה מערכת ניטור חכמה שמתעדת כל ניסיון של כניסה, בדיוק כמו מצלמות אבטחה בכניסה לוילה בסביון. במילים אחרות, כל ניסיון להתחכם מסתיים בדרך כלל במבוכה קשה ואולי בסיפור טוב בערב הפסח המשפחתי.

5 שאלות מצחיקות (אבל חשובות!) על צוואה דיגיטלית שמטרידות את כולם

1. האם אפשר להוסיף אמוג'ים לצוואה שלי?

רשמית אפשר (עם כל הכבוד לחדשנות הטכנולוגית), אבל מומלץ להימנע מזה. בכל זאת, לא הייתם רוצים שתהיה פרשנות כפולה לגבי הפרצוף הצוחק עד דמעות ליד המילה "ירושה".

2. מה קורה אם שכחתי את הסיסמה כמעט כמו שאני שוכח את היומולדת של אשתי?

קל: במקרה כזה תידרשו לעבור הליך אימות מאובטח, והגישה תחזור במהירות. אי אפשר להתחמק הפעם.

3. ואם לא עדכנתי את הצוואה שלי מאז הטיול הגדול להודו לפני 20 שנה?

אפשר לתקן ולעדכן בקלות ובמהירות. בכל עת, מכל מקום.

4. איפה בכלל הצוואה מאוחסנת? בענן של אפל או של גוגל?

רוב הצוואות הדיגיטליות שמורות בשרתים מוצפנים ומוגנים – לא, הענן הפרטי שלכם לא יימחק כשייגמר אחסון התמונות מהטיול לתאילנד.

5. אפשר להפקיד צוואה באופן אנונימי?

נו, באמת. צוואה אנונימית זה כמו לשלוח פרחים ליום האהבה בלי פתק. לא, לא אפשרי, בעיקר כי צריך להיות בטוחים שהאדם שהפקיד את הצוואה הוא באמת אדם אמיתי.

לסיכום – האם העתיד של הצוואות כבר כאן?

התשובה היא חד משמעית: כן! הטכנולוגיה לא פסחה גם על התחום הזה, שממבט ראשון אולי נשמע משעמם, אבל בהחלט קיבל טוויסט מעניין ומפתיע. להפקיד צוואה אחרי הפטירה הפך לנושא קל, נגיש, ואפילו מצחיק לפעמים. אל תשכחו, האמצעים הטכנולוגיים האלה יאפשרו לאנשים רבים להימנע מוויכוחים משפחתיים מביכים (מי לא מכיר אותם?), ואולי הם אפילו יצמצמו סכסוכים על רכוש, ירושה והתחרות "מי יקבל את הוולבו של סבא". אולי בסופו של דבר, צוואה דיגיטלית היא לא רק התקדמות טכנולוגית, אלא גם מתנה קטנה של שלום בית אחרי לכתנו. וזה, ידידי, בהחלט שווה כל אגורה בענן.

כתוב/כתבי תגובה