ההבדל בין הסכם ממון להסכם חיים משותפים – מדריך מפתיע

הסכם ממון מול הסכם חיים משותפים: מי ינצח בקרב על הלב והכיס שלכם?

פעם, כשהחיים היו פשוטים יותר, זוגות היו נפגשים, מתאהבים, מתחתנים וחיים באושר ועושר לנצח (טוב, לפחות חלקם, אם נהיה אופטימיים). אך הזמנים השתנו, וגם אם האהבה עדיין פורחת, המציאות הכלכלית והטכנולוגית דורשת התייחסות אחרת. היום זוגות רבים (נשואים או לא) שואלים את עצמם את השאלה הגורלית: "מה עדיף לי – הסכם ממון או הסכם חיים משותפים?". רגע לפני שאתם נותנים לאהבה או לעורך הדין להכריע, בואו נבדוק יחד את המאפיינים של כל אחת מהאפשרויות – וזה הולך להיות מעניין, מבטיחים!

1. הסכם ממון – "הסכם לאנשים שאוהבים זה את זו אבל קצת יותר את חשבון הבנק?" 🤔

הסכם ממון הוא הסכם משפטי שנחתם כדי לקבוע באופן ברור ומדויק מה קורה לרכוש של כל אחד מהצדדים במקרה של פרידה. אם אתם חושבים שזה נשמע קצת פסימי (או מאד פסימי), כנראה שלא לבד. אבל האמת היא שמדובר דווקא בגישה פרקטית והגיונית מאוד בעולם שסובל מסטטיסטיקות לא מעודדות בתחום האהבה.

מאפיינים מרכזיים שכדאי לזכור על הסכם ממון:

  • חלוקה ברורה של הרכוש: דירה משותפת, חשבון בנק, סטארטאפ מצליח שחשבתם עליו בשנה הראשונה לתואר – כל זה נכתב בבהירות מעוררת הערצה (או דאגה, תלוי את מי שואלים).
  • תוקף משפטי חזק: ברגע שההסכם מאושר בבית המשפט או אצל נוטריון הוא חסין כמעט לחלוטין מסכסוכים עתידיים ("אתה זוכר, חתמת על זה בעצמך!").
  • מתאים בעיקר לזוגות נשואים או זוגות העומדים להתחתן: אבל, ואזהרה: אם תציעו לבני הזוג שלכם הסכם ממון במהלך הדייט הרביעי – כנראה שלא בטוח שיהיה דייט חמישי.

2. הסכם חיים משותפים – טוב, זה כבר נשמע הרבה יותר כיף, לא?

בתור אלטרנטיבה מגניבה, צעירה (ובעיקר בלי המילה המאיימת "ממון"), צמח לו בשנים האחרונות "הסכם חיים משותפים". אז נכון, גם הוא דואג לעניינים הכלכליים, אבל לא רק – הוא מתאים יותר לזוגות הבוחרים לחיות יחד אבל לא להתחתן עדיין. ההסכם הזה קצת יותר קליל, מעט פחות דרמטי, ונועד לעשות לכולנו חיים פשוטים וברורים יותר – כי מי אוהב אי ודאות בזוגיות?

מה הופך את הסכם החיים המשותפים לכל כך פופולרי?

  • פחות רגש "עסקי" ופורמלי: ההסכם מאפשר גמישות רבה יותר בשפה שלו. אפשר לשלב הבטחות רומנטיות (בתקווה שאפילו תהיו הראשונים שיוסיפו סעיף "חובה להכין קפה בבוקר"!).
  • מתאים לזוגות שלא נשואים רשמית: פתרון פשוט, ברור, שמונע מריבות מיותרות במקרה של פרידה.
  • ניתן לעשות התאמות: אפשר לכלול סעיפים יצירתיים ומותאמים אישית, למשל – מי לוקח את הכלב במקרה הלא נעים של פרידה או מי נשאר לגור בדירה, ואפילו – מי ישמור את הסיסמה לנטפליקס (כן, כי זה חשוב!).

3. כמה שאלות בוערות שאולי רציתם לשאול והחלטנו לענות מראש (או: "ככה ביקשתם לדעת, לא?")

האם הסכמים כאלה באמת הורסים את הרומנטיקה?

לא בהכרח, זה מאד תלוי איך מציגים אותם. אם תהיו טקטיים ותסבירו שאתם פשוט רוצים להגן על שניכם מכל כאב ראש מיותר אחר כך – הרומנטיקה תשרוד. עובדה!

מתי הזמן הכי טוב לחתום על הסכם כזה?

ברור שלא בדייט ראשון ("היי, איזה סרט נבחר? אגב, הבאתי איתי נוטריון שיעביר לנו כמה מסמכים קטנים"). הזמן הנכון הוא כשאתם מתחילים לחשוב ברצינות על העתיד, מגורים משותפים או משהו משמעותי יותר ביחסים שלכם.

למה שבכלל נחשוב על להיפרד כשאנחנו מאוהבים?

כי המציאות קצת פחות דיסני וקצת יותר נטפליקס דוקומנטרי – טיפה צינית, אבל כזו שכדאי להיות מוכנים אליה.

מה עלויות של כל התענוג הזה?

לא זול כמו נטפליקס, אך הרבה יותר זול מתהליך גירושין ארוך וכואב. עלויות הכנת ההסכם משתנות בין עו"ד לעו"ד אבל מדובר בכמה אלפי שקלים בודדים לכל היותר – השקעה קטנה למען עתיד שקט.

האם סייגים בהסכם מתאימים לזוגות חד מיניים?

כמובן. שני ההסכמים מתאימים לחלוטין לזוגות חד מיניים ולמעשה מיושמים כסטנדרט מזה שנים רבות.

4. והזוכה בקרב הזה הוא…?

האמת, אין מנצח ברור (וסליחה על האנטי-קליימקס, אבל זה באמת תלוי בכם!). ההחלטה באיזה הסכם לבחור תלויה בסגנון החיים, באופי שלכם וביחסים שלכם. אם אתם זוג קצת יותר "מסודר", מתכוננים לחתונה, ההימור החכם הוא ללכת על הסכם ממון מסודר וברור. לעומת זאת, לזוגות שרק רוצים להוריד את הלחץ מהעתיד ולשמור על האופציות הפתוחות, הסכם חיים משותפים הוא הלהיט היוקרתי והאהוב. לא משנה באיזה צד בחרתם – העיקר שתהיו ברור, תקשורתיים וכמובן מאוהבים!

אז שיהיה בהצלחה, והיי, אל תשכחו לשלוח לנו הזמנות לחתונה (או לפחות לקפה של הבוקר).

כתוב/כתבי תגובה