מי יכול להיות עד ברבנות גירושין ומה חשוב לדעת

אז מי באמת יכול להיות עד ברבנות בגירושין ולמה החבר ההוא שלכם כנראה לא מתאים?

כשחושבים על עד ברבנות בגירושין, סביר להניח שהדבר האחרון שעולה לראש הוא: "היי, נראה לי שזה מתאים לגדי, הבחור ההוא שמביא בורקס לעבודה". אבל האמת העצובה (או המצחיקה?) היא שלא כל אחד יכול לעמוד ולספר את קורות הזוגיות שלכם מול רבנים חמורי סבר. בואו נצלול לתוך הסיפור המוזר הזה וננסה להבין מי בדיוק יכול להיות עד בגירושין, למקרה שאתם מתכננים להפריד כוחות או סתם סקרנים לדעת (בלי לחץ, כמובן).

עד ברבנות? למה אני צריך את זה בכלל?

הסיפור מתחיל פשוט: החלטתם שאתם כבר לא יכולים לסבול את הנחירות או את חוסר היכולת המופלאה להכניס את הגרביים לסל הכביסה, והגעתם להחלטה: מתגרשים. אבל בישראל, כמו בישראל, תחילת הדרך לעולם הפרידה רצופה בירוקרטיה, העדים הם חלק בלתי נפרד מהעניין.

בלי להיכנס לדרמות כמו בסדרה טורקית, העדים בגירושין הם אלה שיאפשרו ללכת הביתה בשלום (היי, בסופו של דבר זה לטובתנו, נכון?). העדים אחראים "לוודא" את כל מה שההליך דורש לפי ההלכה, ולהעיד שאכן מדובר בזוג שבאמת מעוניין להתגרש – ולא במופע תיאטרון לילדים.

4 תנאים מפתיעים – מי כן, מי לא ולמי מגיעה מדליה?

1. הגיל לא רק מספר (או: מה, אני זקן מדי בשביל זה?)

התנאי הראשון והפחות מפתיע הוא שהעד צריך להיות בגיר. כלומר, בן 18 ומעלה. אם החלטתם לקחת את האח הקטן שלכם כי אין לו מה לעשות בחופש הגדול והוא סתם משתעמם בבית – אז חבל, אתם בבעיה. אפשר להתנחם בזה שלעתים בן 18 נראה עדיין ילד, כך שייתכן שהחבר שלכם יתקבל על אף המראה הילדותי שלו, לפחות באופן טכני.

2. העבר שלכם נקי מספיק לעדות ברבנות?

כאן זה כבר נהיה טיפה יותר מסובך: העדים שייבחרו צריכים להיות כאלו שהרבנות סומכת על אמינותם, ואם אתם מתכננים להזמין את מושיקו, החבר מהתיכון שהתמחה בזיופי תעודות זהות והיום הוא "יזם" בתחום משחקי הפרמידה בפייסבוק – שימו את מושיקו על המתנה. הוא אחלה בחור למסיבות, אבל פחות מתאים לעדות רצינית ברבנות.

3. קרוב משפחה זה נחמד, אבל לא כאן (או: למה הדודה טובה לא באה?)

כן, שמעתם נכון. אתם אולי ממש קרובים ומשפחתיים מאוד, ואת חגיגת הגירושין אולי תעשו עם הדודים בקיסריה, אבל קרובי משפחה – מדרגה ראשונה ובדרך כלל גם מדרגה שנייה – מחוץ לתחום. הדודה טובה אולי יודעת יותר מכל אחד אחר כמה הזוגיות שלכם הייתה "מסקרנת", אבל למרבה הצער היא נשארת בקהל האוהדים בלבד.

4. גברים בלבד? הלו, אנחנו במאה ה-21, לא?

זה אמנם מצער, אולי אפילו קצת מיושן, אך זו המציאות: ברבנות ועדות בהליך גירושין מתקבלת אך ורק מגברים יהודים (אורתודוכסים, כמובן). נשים, למרות שהן כמעט תמיד יודעות הכי טוב מה באמת קרה שם (סליחה, חברים), בתהליך הזה פשוט לא יכולות לשמש עדות. נקווה שבעתיד הלא רחוק המצב יהיה אחרת.

אז את מי כדאי להביא? הנה 3 טיפים מנצחים לבחור נכון את העדים שלכם

  • בחרו מישהו שיודע לשמור על פסון: לא כדאי לתת לבחור שמספר בדיחות באמצע שיחות רציניות את ההזדמנות לעמוד מול דיינים עם זקן לבן ארוך. אלא אם כן אתם בעניין של לצלם סרטוני יוטיוב ויראליים מרבנות ישראלית, ואז זה במקרה אחלה רעיון.
  • עד שאומר רק את האמת, אבל לא את כל האמת: אמינות חשובה מאד, אך אל תבחרו מישהו שיתחיל לשפוך את כל הסיפורים הכי מביכים מימי בית הספר התיכון, כשהדיינים בכלל שואלים "איך אתם מכירים".
  • עד שיודע להתלבש בהתאם: טישרט עם הכיתוב "I’M WITH STUPID ⬇️" יכולה להיות בדיחה מצוינת בפאב, אבל ברבנות זה לא ילך. סמכו עלינו, אתם לא רוצים להיות הזוג הזה.

5 שאלות ותשובות מהירות על עדים ברבנות

האם אני חייב להביא את העדים בעצמי?

כן, אתם בוחרים ומזמינים אותם. הרבנות לא מספקת עדים כמו דוכן פלאפל, לצערנו.

כמה עדים נדרשים בכלל?

צריך שני עדים לפחות. אם יש לכם רק אחד, חפשו עוד מועמד, ומהר.

ומה אם העד הוא גרוש בעצמו?

אין בעיה, כל עוד הוא עומד בקריטריונים האחרים. זה לא מדבק.

האם הם צריכים לשלם משהו?

לא, העדים לא משלמים. לא להתלהב אם אחד מנסה לגבות "טיפים". זה לא המסעדה.

האם העד צריך להכיר גם את בן/בת הזוג שלי?

לא חובה, אבל עדיף. ובינינו, הרבה יותר מצחיק ככה.

לסיכום, העדים – לא רק אידיאליים לחתונה אלא גם לגירושין

האמת? זה די אירוני שהאנשים שהיו איתכם ברגע השמח ההוא בחיים – יהיו אלה שיזכו לראות אתכם רגע לפני שאתם חוזרים לשוק הפנויים-פנויות. ולמרות שזה לא מצב אידיאלי, לפחות אפשר להגיד שהחיים שלכם לא משעממים.

אולי זה קצת מוזר שהרבנות עושה לנו צרות אפילו בפרידות שלנו, אבל היי – לפחות עכשיו אתם יודעים בדיוק מי יכול (ומי ממש לא) להיות העד שלכם. וגם אם אתם עדיין רווקים/נשואים באושר מופתי – תמיד טוב להיות מוכנים.

כתוב/כתבי תגובה