רגע לפני החופשה החלומית: איך מוציאים ילדים מהארץ כשההורים גרושים ואיך עושים את זה בלי להיכנס לסרט?
הקיץ כבר כאן, והילדים שלך עפים על עצמם עם חלומות על אבובים בתאילנד או שייט על גדות אגם גארדה. הכול מושלם: הדרכונים מוכנים, המזוודות מלאות מפה לפיז'ה, אבל אז – בום! אתם נזכרים שיש לכם פרט קטן, פצפון, כמעט בלתי נראה: אתם גרושים, וצריך לקבל אישור מיוחד ליציאת הילדים מהארץ.
כן ידידיי, ישראל היא לא רק מדינת הסטרט-אפ והפלאפל, היא גם מדינת הטפסים והבירוקרטיה (לפעמים נדמה שזו מדינה שהומצאה על ידי עורכי דין…). והנה אתם, ממש רגע לפני הטיול הגדול, נאלצים להתמודד עם שאלות ובירורים. אז איך עושים את זה נכון, בקלות – ובעיקר, איך דואגים שזה לא יהפוך ל"מעצבן הרשמי" של הקיץ שלכם? קחו נשימה, שימו עליכם משקפי שמש, ותנו לי להסביר לכם הכול, עם קצת הומור, ובסבלנות… יהיה כיף, אני מבטיח.
3 שאלות הכי הזויות ששואלים אותי בנושא "יציאת ילדים להורים גרושים"
שאלה מס' 1: "אפשר פשוט לקחת אותם ולצאת בשושו? מקסימום, מה יקרה?"
טוב, פה אני חייב שנעצור שנייה ונשאל ברצינות: אתה באמת רוצה להופיע במהדורת החדשות? ברצינות, חבר, החוק קובע שכל הורה גרוש חייב לקבל את אישורו של ההורה השני ליציאת הילדים לחו"ל. ולא, "לקוות שלא ישימו לב" זו לא בדיוק טקטיקת יציאה מומלצת. אלא אם כן החלטת להשתמש בכרטיס טיסה ככרטיס כניסה לבית המשפט.
שאלה מס' 2: "האקסית מעצבנת אותי. חייבים לדבר איתה? אי אפשר פשוט לשלוח פקס?" (כן, פקס. זה עוד קיים.)
לא חייבים לדבר באופן אישי, אבל חייבים להשיג אישור כתוב. אם הדיאלוג פחות קולח אצלכם משיחת שלום בין חתולים ועכברים, תמיד אפשר לשלוח עורך דין או לבקש מבית המשפט אישור חד פעמי. בכל אופן, חשוב להסדיר את זה מראש באופן מסודר. ושוב, לא בפקס. אנחנו ב-2023. תתקדמו לווטסאפ לפחות.
שאלה מס' 3: "הילד עוד לא בן שנה, הוא באמת צריך טופס כזה?"
כן, אפילו אם הילד בקושי בוחר בעצמו את סוג החיתול שלו, הוא עדיין זקוק לטופס. החוק לא עושה הנחות לגיל. תחשבו על זה כך: אולי הוא לא מזמין בעצמו קוקטייל בבריכה במלון, אבל הוא בהחלט יזדקק לניירת הנכונה כדי להגיע לשם.
מה בפועל התהליך והאם אפשרי לעשות אותו בלי עורך דין? (רמז: חדשות טובות לפניכם!)
נתחיל עם החדשות הטובות קודם: כן, התהליך עצמו די פשוט ולרוב אפשר לעשות אותו בלי עורך דין. בעיקרון, כל מה שצריך לעשות הוא:
- לקבל אישור כתוב מההורה השני שמאפשר יציאת הילד מהארץ, כולל חתימה וצילום תעודת זהות שלו.
- אם ההורה השני מסרב (כי למה שהחיים יהיו קלים?), תצטרכו לגשת לבית המשפט לענייני משפחה לבקשת סיוע בקבלת אישור היציאה.
- רצוי להתחיל את התהליך מראש ובזמן – כי כאן ישראל, ובעיקרון "הרגע האחרון" עלול להפוך ל"מאוחר מדי".
רגע, מה קורה אם האקס פשוט אומר "לא"?
אז כן, זה מבאס רצח, אבל זה לא סוף העולם. במקרה שההורה השני מסרב בתוקף לתת לכם אישור (אחרי שעשיתם כל שביכולתכם לשכנע אותו בנועם, באדיבות ועם שוקולד בלגי איכותי), תוכלו לפנות לבית המשפט בבקשה לקבל החלטה שתחייב לאשר את היציאה מהארץ. בדרך כלל בית המשפט יבחן מספר שאלות:
- האם יש סיבה מיוחדת לסירוב?
- האם קיימת סכנת חטיפה או חוסר יציבות כלכלית שיש להשגיח עליה?
- האם הטיול תורם לטובת הילד?
ברוב המקרים, אם הנסיעה היא הגיונית, מוצדקת ואינה מטשטשת את הגבול שבין בילוי משפחתי לבין רילוקיישן חשאי, בית המשפט יאשר את היציאה.
סיפור קצרצר בשביל הפרופורציות (וסתם כדי להצחיק אתכם קצת תוך כדי)
פעם הכרתי זוג גרושים שהתווכחו אם הילדה שלהם יכולה לטוס עם האם לטיול דיסניוורלד. האב התנגד. הסיבה? הוא פחד שהיא תפגוש את מיקי מאוס ותעדיף אותו על פניו. אמיתי לגמרי. בית המשפט כמובן אישר את הטיול, אחרי שכולם הפסיקו להתגלגל מצחוק. המלצה שלי: בבקשה, אל תהיו הבחור הזה.
כמה שאלות מהירות, ככה בשביל לסגור קצוות:
- האם צריך אישור כל פעם מחדש? כן, כל נסיעה צריכה אישור ספציפי. אין כאן כרטיסייה סטייל "קפה עשירי חינם".
- מה אם הורה אחד נמצא בחו"ל דרך קבע? חתימה דיגיטלית ותצהיר נוטריוני מחו"ל בדרך כלל יעשו את העבודה.
- מי צריך להציג את אישור היציאה בנמל התעופה? לרוב, האישור יידרש רק במקרים של חשד או בדיקה אקראית, אבל כדאי שיהיה אתכם.
אז לסיכום, איך לדאוג שהטיול לא יהפוך מסרט קומדיה לדרמה משפטית?
כשמדובר בילדים להורים גרושים, סבלנות, תכנון מראש ואיזון נכון יעשו פלאים. כמעט כל דבר אפשר לפתור, כל עוד עושים זאת בחכמה. ההמלצה שלי? עשו הכול מוקדם, מדויק, ועם קצת חוש הומור. וזכרו – בסוף היום, אף ילד לא רוצה לזכור חופשה מלאת ויכוחים. וזה בדיוק הזמן להרגיע את הסוגיות מול ההורה השני, לחייך לתוך הווטסאפ, לאחל טיסה נעימה ולהרוויח כמה נקודות חיוביות של קארמה על הדרך.
יאללה, תהנו בחו"ל – ושלחו גלויות!