מי באמת חייב לשלם תשלום כתובה לאחר גירושין

כמה עולה אהבה? כל מה שלא ידעתם על תשלום הכתובה אחרי הגירושין

נו באמת, מי מאיתנו לא מכיר את הרגע הזה בחתונה שבו המצלמה מתמקדת פתאום בחבר הכי טוב שתוהה כמה בעצם החתן רשם בכתובה. הוא לוחש לחבר לידו "מה הוא רציני? מיליון שקל?! הוא לא משוגע קצת?". ובכן, תתפלאו, אבל הסיפור הזה יכול פתאום להפוך ממצחיק ומרגש לסיפור יקר מאוד, ולעיתים לא כל כך נעים. אז רגע לפני שאתם מתחייבים או לפני שאתם מחפשים עורך דין, בואו נדבר באומץ, בהומור ובכנות על הצד הפחות זוהר של הכתובה – התשלום בסוף הסיפור.

רגע, הכתובה זאת לא סתם תרבות יהודית עתיקה עם קישוט מוזהב?

יכול להיות שכאשר עמדת מתחת לחופה, כל הראש היה עמוס מחשבות כמו "הלכתי על הקונספט הנכון?", "למה הסושי עדיין לא יצא?", ו"איך לעזאזל לא איבדו את הטבעות?". אבל יש סיכוי חזק שלא הבנת כמה משמעותי הנייר הזה ששמו "כתובה". מפתיע, אבל הכתובה היא בעצם חוזה משפטי מחייב מאוד, שמטרתו לתת הגנה כלכלית לאישה במקרה שבו חלילה לא יהיה סוף טוב לאגדת האהבה שלכם.

אז נכון, הרכב שמסיע אתכם הביתה היה מקושט בצורה שגרמה לכם להתחרט בשנייה הראשונה שניסיתם לצאת ממנו ברחוב הומה אנשים, ונכון גם שכך יכול להיות בדיוק עם סכום הכסף שנכתב "בקטנה" על הכתובה. סכום זה יכול להיות מחייב מבחינה משפטית במקרה של פרידה לא נעימה.

"חייב לשלם? רגע, אבל לא כתבתי שטות מוגזמת רק כדי להרשים את הכלה?"

בשלב הזה אולי עולה לכם בראש המחשבה המלחיצה "מה הזמנתי לעצמי?!" ובכן, זה בדיוק הזמן לעצור שנייה ולהבהיר:

  • הכתובה היא חוזה מחייב – אבל לא תמיד, כל בית משפט או בית דין רבני יבדקו את הנסיבות והכוונות שלכם בעת כתיבת הסכום.
  • יש לתשלום הכתובה תנאים מסוימים שצריכים להתקיים – לא כל פרידה היא כרטיס אוטומטי לגביית צ'ק הבנק הגדול בעולם שהחתן כתב בשעתו.
  • יש הסכמי גירושין שניתן לחתום עליהם ולהגיע לפשרות, כך שבסופו של יום לא יגיע הקרדיולוג שלכם לקבל טלפון בשעות הקטנות של הלילה.

מצחיק לחשוב שבעצם, חלק ניכר מהזוגות בישראל כותב סכום גבוה מאוד בכתובה בעיקר בגלל הרצון להרשים את הצד השני או את ההורים (ובעיקר את הדודה חסרת הטאקט שמעירה בקול רם ברחבת הריקודים "אבל כמה הוא אוהב אותה, תראו כמה אפסים!").

חמישה דברים שממש כדאי לדעת (ובתכל'ס, אף אחד לא סיפר לכם בחופה)

1. מה קורה כשיש בגידה או התנהגות לא ראויה של אחד הצדדים?

בגדול, אם האישה מוכיחה שבעלה התנהג באופן לא ראוי (כן, כן, פגיעה אמיתית וכואבת), הסיכויים לקבלת מלוא הכתובה עולים משמעותית. מצחיק קצת לחשוב שעל סעיף הבגידה לא בדיוק חשבתם כשניגנתם ברקע את "אוהב אותך יותר מדי".

2. יש התיישנות לכתובה?

תתפלאו, אבל התביעה לכתובה לא תהיה אפשרית לנצח. הזמן יכול להוות פקטור משמעותי, אז אל תירדמו בשמירה.

3. מתי הבעל פטור לגמרי?

ישנם מקרים חריגים שהבעל לא חייב לשלם את הסכום. למשל, אם מוכח באופן חד משמעי שהאישה עוזבת מיוזמתה ללא סיבה מוצדקת מבחינת הדין הרבני.

4. אפשר לשנות את הסכום אחרי החתונה?

סליחה חבר'ה, אבל הכתובה זה לא לוח המודעות השכונתי שאפשר לעדכן כל פעם מחדש. מדובר בדבר שאמור להיסגר סופית מתחת לחופה (היי, זה לא עובד כמו החוזה מול חברת הסלולר).

5. יש בכלל גברים שקיבלו כתובה?

מותק, אם חשבת שזה המצב, אתה כנראה באמת ישנת בשיעורי תנ"ך. הכתובה מיועדת רק להגנת האישה. במילים אחרות, גבר – אל תצפה להפתעות נעימות בצד הזה. פשוט אין.

רגע לפני שחותמים: שאלות ותשובות בזריזות שאולי חסכו לכם ביקור בבית משפט

  • האם הכתובה מחייבת בבית משפט אזרחי או רק בבית הדין הרבני?: בתי הדין הרבניים מוסמכים לדון בכתובה, אך גם בתי המשפט האזרחיים עשויים להתייחס אליה כחלק מהסכם נישואין מחייב.
  • מה הסכום הכי שכיח בכתובה? הסכומים משתנים מאוד, כשהכי שכיח הוא כמה עשרות אלפי שקלים. סכומים גבוהים מידי (מיליוני שקלים) יכולים להפנות את השופטים לעיתים למסקנה שמדובר בכוונה 'סמלית' בלבד או "התבדחות יתרה".
  • האם כל אישה יכולה לתבוע את הכתובה? כן, בעיקר במצבים כאלה שבהם הבעל אחראי לפרידה ואחרי שאין עבורה הגנה כלכלית אחרת.

שורה תחתונה: הכתובה היא לא סיפור אגדה, היא החיים עצמם

האמת מאחורי הכתובה היא לא רק עוד סיפור מצחיק שאפשר לספר לחברים במסיבות בית. היא חלק מעולם משפטי מורכב, ולפעמים גם מכאיב. תכל'ס, בדיוק כמו בחיים, דברים מצחיקים שנראים כשטויות יכולים פתאום להפוך לעניין רציני, ואולי אפילו יקר.

אז לפני שאתם צוללים מתחת לחופה או אם אתם כבר נמצאים בשלב קצת פחות ורוד, קחו אוויר, חייכו ברוגע, ובעיקר – זכרו: הכסף בא והולך, אבל חוש ההומור הוא תמיד נכס שווה במיוחד.

כתוב/כתבי תגובה