האם יש נטפליקס בכיפור? הנה התשובה המאד לא צפויה…
אז מה בתפריט: צום או "עוד פרק אחד אחרון"?
יום כיפור, היום הקדוש ביותר עבור חלק מאיתנו, ולא פחות חשוב – יום חופש רשמי עבור כל המדינה, מה שמיד מזכיר לרובנו שאלה קריטית וקיומית: רגע, האם נטפליקס פתוחה בכיפור?
לפני שתיכנסו לפאניקה ותתחילו להוריד בהיסטריה פרקים של "משחקי הדיונון", הרשו לי להרגיע אתכם – לא, אף אחד לא פותח מעתה והלאה סניף של "העדה החרדית" בעמק הסיליקון. נטפליקס כחברה גלובלית לחלוטין לא מכירה את השם "כיפור", או יותר מדויק: לא מתחשבת בו כשמדובר על שירותים בינלאומיים. האינטרנט, למרבה הפליאה, עובד גם ביום הקדוש הזה.
אבל רגע אחד, חבר'ה, לפני שאתם עוקבים אחרי השעה עד לכניסת הצום בסגנון קלאסי של "בסדר, עוד פרק אחד וזהו, נשבע", אולי כדאי לפקוח את העיניים קצת מעבר למסך? הנה כמה עובדות ושאלות מעניינות במיוחד על יום כיפור ונטפליקס, אבל לא בהכרח בסדר החשיבות.
3 סיבות עמוקות (יחסית) לראות נטפליקס ביום הזה – ו-3 סיבות שיגרמו לסבתא לכעוס עליך!
למה ברור שאתה הולך לעשות בינג' ביום כיפור?
- שקט כבר אמרנו? וואו, איזה שקט יש בחוץ. אין רכבים, אין רעשים, אין צפירות. ממש מושלם לאווירת בית קולנוע פרטית.
- יום ללא התחייבויות. שום ישיבות, שום פגישות זום, שום חפירות של הבוס. נטפליקס נועדה ליום כזה בדיוק!
- It's guilt free! יום כיפור הוא היום היחידי שבו אפילו נטפליקס מרגישה כמו "דרך רוחנית לגיטימית" לשקט נפשי.
ולמה ברור שסבתא שלך ממש לא מרוצה מזה?
- "כיפור זה לא זמן למסכים!" המשפט הקלאסי, מלווה במבט של "איך גידלנו דור כזה?" עייף ומאוכזב.
- זה קצת מחטיא את המטרה, לא? כשהפילוסופיה של היום עוסקת בסליחה, חשבון נפש והתנתקות, אולי צפיית בינג' בסדרה על רוצחים סדרתיים לא בדיוק מתכתבת עם המסר הרוחני?
- "מה יגידו השכנים?" – שכחו מזה שאתם סובלים מקולקטיבית אשמת צפייה: כשהחלון פתוח וכל השכונה בדממת יום דין, פתאום שומעים ממש טוב את ה"אקשן" של "דברים מוזרים".
האם האינטרנט באמת בסדר עם שניצל-דיגיטלי בכיפור?
באופן די טבעי, השימוש באינטרנט יורד משמעותית בערב יום הכיפורים, בעיקר בישראל, אבל השירותים מחו"ל (כמו נטפליקס) ממש לא נסגרים. מצד שני, השרתים בישראל (ושל חברות התוכן הישראליות כמו סלקום, פרטנר והוט ועוד) לא משביתים לחלוטין, אבל בהחלט חווים ירידה דרמטית. בכל זאת, יש כאן עניין תרבותי-מקומי, והוא די ניכר.
מספר שאלות נפוצות (ומשעשעות) בנושא צפייה בכיפור:
- האם זה חוקי לראות נטפליקס בכיפור?
בינתיים לא נשמע על מישהו שנלקח לחקירה משטרתית כי היה באמצע סצנת אקשן בכיפור. - האם נטפליקס מזהה שאני בכיפור ועושה לי רגשות אשמה?
לא. להזכירכם, נטפליקס הוא שירות בינלאומי ולא מעניין אותה המוסר ואשמה אישית שלך ביום הזה. - האם זה הופך אותי לאדם רע אם אני מתלבט בין הסדרה החדשה של מארוול לבין צום?
את זה נשאיר לשיפוטך, וגם לשיקול דעתה של סבתא. - ואם אני מתחיל בפרק ואז מתחרט באמצע?
תמיד אפשר להמשיך לצום בפרק הבא… סליחה, בשנה הבאה. - יש סדרות מומלצות לכיפור?
נו באמת, על טעם ועל ריח אין להתווכח, אבל אולי רצוי ללכת על משהו שלא יחמיר תחושת עצב או אשמה מוגזמת. אלא אם כן אתם מזוכיסטים.
"סלח לי, נטפליקס, כי צפיתי…" – האם צפייה בכיפור היא החטא המודרני?
אולי במהות, הטכנולוגיה בכלל וצפייה בסדרות בפרט, יכולה דווקא להשתלב בצורה מפתיעה עם הכיוון אליו מכוון היום. אחרי הכול, יש גם דרכים יצירתיות וסופר מעניינות לנצל שירותי סטרימינג כדי ללמוד דברים חדשים, להרחיב אופקים, להתחבר לעולמות שביומיום אנחנו פשוט לא מגיעים אליהם. מי יודע, אולי גילית דווקא בכיפור שממש מושך אותך לגלות את היקום למשל?
או כמובן, אם מעדיפים מסורת על פני תוכן דיגיטלי, תמיד אפשר לספר לכולם שצמת יום שלם – ובשושו לעשות מרתון זריז לפני ואחרי. אנחנו מבטיחים לא לגלות.
לסיום – בין תורת הסטרימינג לתורת משה: יום כיפור בגרסתך האישית
בשורה התחתונה, השאלה "האם יש נטפליקס בכיפור?" מבהירה לנו משהו עמוק יותר – הבחירה לפתוח או לסגור את המסכים ביום המיוחד הזה היא בעצם בידיים שלנו בלבד. אולי החיבור לכיפור בכלל עוסק בשקט פנימי, ואולי דווקא בשקט הזה אנחנו מוצאים אפשרות לחשוב רגע לבד – ולהחליט האם ללחוץ שוב על הפליי, או פשוט לבחור הפעם קצת אחרת.
בסוף היום, בין צום לסרטון, החשבון האמיתי שלנו הוא רק בין האדם לעצמו. סליחה מראש, נטפליקס…