האם לעבוד בזמן עבודות שירות? כל האמת ש(אף פעם) לא סיפרו לכם
דמיינו את הסיטואציה הבאה: עשיתם טעות קטנה (או דווקא גדולה?) והנה אתם מתעוררים כל בוקר עם ההבנה שאתם צריכים לדווח למקום שבו יבקשו מכם לסייד קיר, לגזום שיח או, אלוהים ישמור, לסדר קופסאות קרטון במחסן עירוני שיצא מהסיוטים של קפקא. כן, ברוכים הבאים לעולם הקסום של עבודות השירות – העולם היחיד שבו אתם יכולים להיות גם עובדים מן המניין, אך עדיין עם טעם קצת מר של עונש ברקע. אבל רגע, האם זה אומר שחובה לעצור לגמרי את החיים המקצועיים ולשכוח איך עושים כסף? והאם יש איזו דרך פלאית לשלב בין השניים? הגיע הזמן לדבר על הפיל הגדול שבחדר: האם בעצם מותר לכם בכלל לעבוד בעבודה רגילה בזמן עבודות השירות? נתחיל.
איך מגיעים בכלל למצב הזה ולמה אנחנו מדברים על זה קומדי?
תראו, אף אחד לא באמת רוצה להיות הבחור הזה שמספר את הסיפור המביך על "הפעם ההיא שהשופט אמר לי שאני צריך להחזיר תרומה לחברה". אבל היי, החיים קורים וגם הטובים שבינינו עלולים למצוא את עצמם במצב הזה (אנחנו מסתכלים בעיקר עליך, אדון דני "מה פתאום הולכים מכות על מקום חניה?"). ובכל זאת, יש כאן שאלה רצינית שבולטת מעל הכול – איך אפשר להמשיך לנהל חיים נורמליים, ובעיקר לעבוד לפרנסתנו, בזמן שאנחנו משלמים את חובנו לחברה?
"אז תגידו רגע, משרד המשפטים בכלל מרשה לי לעשות כסף בזמן שאני 'אסיר חלקי'?"
התשובה המהירה היא: כן ולא. ועכשיו, אחרי שסיבכנו לכם את החיים בקצרה, בואו נבהיר למה אנחנו בכלל מתכוונים. מבחינה חוקית לגמרי, מי שמרצה עבודות שירות לא יושב מאחורי סורג, ולכן הטכנית הוא יכול לעבוד כמעט כרגיל. ובכל זאת, יש כמה כללים שחשוב להכיר לפני שאתם רצים חזרה למשרה הנוצצת שלכם כמתכנת מוביל, מנהל פרויקטים מבוקש או אימפריית אינסטגרם אופנתית:
- קודם כל, יש לכם שעות וימים שבהם אתם מחויבים לעבודות השירות. זה אומר שתתחילו לשכוח מהפסקות קפה עם קארן מה-HR כל שלישי בבוקר.
- אתם חייבים לקבל אישור מפורש מממונה עבודות השירות לעבוד בזמן הפנוי שלכם. בלי זה, כל ניסיון לעבוד יכול להכניס אתכם שוב לביקור קצרצר אצל כבוד המשפט. (ורמז: ממש לא בא לכם לחזור לשם).
- לפעמים, תידרשו ליידע את המעסיק שלכם על העובדה שאתם כרגע בעבודות שירות. כן כן, השיחה הכי מביכה שיכולה להיות (כמעט כמו השיחה "זה לא אתה, זאת אני").
3 מיתוסים מגוחכים על עבודות שירות שיפילו אתכם מצחוק (או בכי, תלוי במצב הרוח)
מיתוס 1: "אפשר פשוט לשלוח את בן הדוד שלי במקומי"
כן, זה נשמע מדהים להתחמק, אבל סמכו עלינו שזה משהו שכבר חשבו עליו לפניכם. אלא אם יש לכם אח תאום זהה לחלוטין (וגם אז, אל תנסו), פשוט וותרו.
מיתוס 2: "מותר להבריז, הרי זאת לא באמת עבודה אמיתית"
ובכן, נסו להיעדר מדייט עם בת הזוג ואז נראה אתכם משכנעים אותה ש"זה לא היה דייט אמיתי". אותו דבר עם עבודות שירות – לא תגיעו, תגלו מהר מאוד שבית המשפט לוקח אתכם מאוד ברצינות.
מיתוס 3: "אף אחד לא ידע מזה ולא צריך לדווח לאף אחד"
חדשות טריות: דברים כאלה מתועדים לעייפה. כל אחד ברדיוס די גדול כבר שמע על הסיפור שלכם, ובטח שלא כדאי לשחק מחבואים עם מערכת המשפט.
5 שאלות קצרות (ומשורבטות) על הנושא שלא העזתם לשאול (ואתם באמת צריכים לדעת)
- האם זה חוקי לעבוד בשעות שלא מתנגשות עם שעות השירות?
כן, כל עוד קיבלת אישור מפורש מהגורמים הנכונים ומילאת את הטפסים המייגעים הרלוונטיים. - אפשר לעבוד מהבית תוך כדי שירות?
תלוי מאוד בסוג השירות ובמגבלות שהוטלו – גם כאן צריך אישור מסודר ואל תדוושו בלי קסדה. - אם יגלו שלא דיווחתי למעסיק שאני בעבודות שירות, מה יקרה?
יכול להיות שאתם בדרך לשיחת שימוע מאוד מבאסת. המלצה שלנו? פשוט אל תעשו את זה. - אפשר לעבוד שעות נוספות בסופ"שים?
בדרך כלל כן, אבל שוב, תיאום מוקדם מול הממונה הוא חשוב יותר ממשחה נגד שמש באמצע אוגוסט בתל אביב. - כמה גרוע זה באמת לעבוד עבודות שירות?
תראו את הצד החיובי: אתם מקבלים את הסיכוי לעבודה פיזית. חשבתם ללכת לחדר כושר בכל מקרה, לא?
שורה תחתונה: לעבוד או לא לעבוד – זאת השאלה?
המציאות היא שתוכלו לשלב עבודה רגילה ועבודות שירות – אבל רק אם תעשו זאת בצורה חכמה ומסודרת. במקרה הזה, להיות מסודר ומתואם מול הגורמים המתאימים זה לא סתם דרישה משעממת של המערכת, זה ההבדל בין אירוע מביך שאתם משתפים רק עם חברים טובים על בירה, לבין כותרות בעיתון שאתם באמת לא רוצים להיות קשורים אליהן.
אז אם כבר הגעתם למצב הזה – קחו נשימה עמוקה, תעשו סידורים ואישורים מראש, ובעיקר אל תנסו להתחכם או להערים על המערכת. קצת הומור, מודעות עצמית והשקעה (כמעט) אף פעם לא הזיקו לאף אחד. וגם אם כן, לפחות תצאו מכאן עם יופי של סיפור לקרובים.