קונסרבטיבי מול אורתודוקסי – מה באמת עומד מאחורי ההבדלים שכולם מתביישים לשאול עליהם?
יצא לכם פעם לשבת בארוחת חג, וכשהסדר היה בשיאו, פתאום דוד רחוק העיר הערה לגבי הקהילה הקונסרבטיבית ואיכשהו הגיע לדיון בלתי נגמר על ההבדלים בין הזרמים השונים ביהדות? סביר להניח שכן, ושאם לא, פשוט המתינו – זה יגיע בקרוב. אבל באיזה שהוא שלב, רובנו מתחילים להנהן בנימוס בלי להבין לגמרי מה באמת ההבדל בין אורתודוקסי לקונסרבטיבי. הגיע הזמן לעשות קצת סדר בבלאגן ולהבין אחת לתמיד מי נגד מי, למה ומתי בכלל כל החלוקה הזו התחילה?
איך הכל התחיל? (הפתעה: זו לא המצאה של הדודים שלכם!)
קודם כל, בואו נקבע עובדה אחת קריטית: אברהם אבינו לא היה לא אורתודוקסי ולא קונסרבטיבי (מסיבות מובנות כמובן, בין היתר העובדה ששני הזרמים האלו נוצרו רק במאה ה-19!). ההפרדה בין הזרמים השונים החלה לאחר שהעולם היהודי נחשף למהפכות שהתחוללו סביבו – המודרניות, ההשכלה והניסיון להשתלב בחברה הכללית. לפתע, צצים זרמים שתוהים: איך מצליחים לשלב בין המסורת העתיקה למציאות המודרנית, מבלי לאבד את הזהות היהודית בדרך?
3 ההבדלים המרכזיים בין קונסרבטיבים לאורתודוקסים – ומהם סיכויי ההצלחה של כל שיחה ביניהם?
1. ההלכה – מדריך מדויק לחיים, או המלצה ידידותית בלבד?
האורתודוקסים מאמינים באופן מוחלט כי ההלכה היא חוק אלוהי מחייב ומדויק. זו ככל הנראה הסיבה מדוע תראו אורתודוקסים רצים מאירוע בשישי בערב בדיוק בשנייה המתאימה, או נמנעים מלגעת בחשמל בשבת אפילו כשהמזגן בדיוק הפסיק לעבוד באמצע אוגוסט. לעומתם, הקונסרבטיבים גם מכבדים את ההלכה ומאמינים בה, אבל (וזה אבל גדול במיוחד) מאמינים כי אפשר וצריך להתאים אותה למציאות החדשה, ולכן יהיו גמישים יותר בפרשנויות על-מנת להשתלב בנוחות במודרניות.
2. שוויון מגדרי – האם תפילה היא עסק לצדיקים בלבד?
בזרם האורתודוקסי, בית-הכנסת מחלק את הציבור בצורה ברורה: עזרת גברים, עזרת נשים ו(מדי פעם, כשמזל הרע) גם "עזרת ילדים" – שזה קוד ברור לאיזור רעש לא מבוקר. אצל הקונסרבטיבים לעומת זאת, הכלים שווים בהרבה: לא נדיר לראות נשים בתפקידים מרכזיים כמו רבניות או חזניות. במילים פשוטות, הסיכוי שתראו אורתודוקסית מנהלת קידוש בשבת נמוך בערך כמו הסיכוי למצוא וקניקיה במקרר של רב.
3. היחס למודרניות ולטכנולוגיה – למי מותר לשאול את הרב שאלה בהודעת וואטסאפ?
אם האורתודוקסים חוששים לפעמים מהמודרניות ורואים בה סוג של אויב מסתורי, הקונסרבטיבים פשוט מאמצים אותה בכיף ובחיוך רחב. עבור רבים מהקונסרבטיבים הטכנולוגיה אינה איום על האמונה, אלא להיפך: הזדמנות מצוינת ליצור קשר מהיר יותר עם הרב, לארגן אירועים קהילתיים בפייסבוק ואפילו להצטרף לתפילת שבת בזום באירועים מיוחדים (כמו מגפה עולמית, זוכרים משהו כזה?).
מתי הבדלים אלו יוצרים סיטואציות מצחיקות במיוחד?
- כאשר יהודי קונסרבטיבי מזמין את חברו האורתודוקסי לקידוש, ובטעות מביא יין שלא רשום עליו במדויק "בד"צ העדה החרדית + השגחה של שלושה רבנים ולפחות כרטיס המלצה מאליהו הנביא".
- כשאורתודוקסי מנסה להסביר לקונסרבטיבי איך בדיוק אפשר להגדיר את הסמארטפון שלו כ"מוקצה" בשבת (ספוילר: זה ממש לא מסתדר).
- בכל פעם שדודים אורתודוקסים מבקרים בקהילה קונסרבטיבית והם מופתעים לגלות שהרבנית מתלבשת בסטייל יותר מודרני משלהם.
5 שאלות שבטח רציתם לשאול – והתביישתם (אבל לא נעשה לכם בדיקת פוליגרף בסוף, אז תרגישו חופשי)
1. האם האורתודוקסים והקונסרבטיבים יכולים להתחתן ביניהם?
טכנית, כן, אבל אל תצפו שכולם יסכימו על סידור הישיבה באולם האירועים.
2. מי החליט על השמות המוזרים האלה?
אני לא בטוח, אבל כנראה אותו אדם שהחליט לקרוא לשוקולד מריר "שוקולד בריאות".
3. האם אוכל קונסרבטיבי כשר דיו עבור אורתודוקסי?
זה בערך כמו לשאול אם קורנפלקס נחשב אוכל ערב: תלוי את מי שואלים ומתי בדיוק שואלים אותו.
4. אז למה בכלל צריכים יהדות מחולקת?
כנראה כי שני יהודים = שלוש דעות וכאלפיים קהילות.
5. האם נכון שהאורתודוקסים חלקם טכנולוגיים ממש?
נכון, כי מישהו הרי צריך להקים את כל אתרי השידוכים האלו, לא?
לסיכום רגע לפני שהדודים יחזרו לויכוח, הנה טיפ מנצח:
בפעם הבאה שאתם נקלעים לעימות בין קונסרבטיבי לאורתודוקסי (ספוילר: זה כנראה יקרה בקרוב), פשוט קחו נשימה ותזכירו לכולם שהיהדות, כמו משפחה גדולה אחת, תמיד הייתה מלאה בוויכוחים ובדעות חלוקות – וזה כנראה מה שהופך אותה ליפה והכי אנושית. או פשוט תשאלו אותם איזו עוגת גבינה עדיפה – אפויה או פירורים? מבטיח לכם, הדיון הזה יכניע גם את החצופים שבדודים.