מדדי מניות מובילים – למה כולם מסתכלים דווקא עליהם ואיך הם השתלטו לך על החיים בלי שתשים לב?
הם מופיעים בכל בוקר על המסך שלך בין כותרות חדשות הבוקר, משגעים אותך בדרכים לישיבה בעבודה ובעיקר גורמים לך להרגיש שאתה חייב להיראות ממש מתוחכם כשאתה מדבר עליהם במסיבות. הם כמובן מדדי המניות המובילים בעולם. אבל תכל'ס, אתה באמת מבין למה בכלל אנחנו מסתכלים עליהם? או שעד היום זרמת עם כולם בהנהוני הבנה תוך כדי שאתה חושב בעצמך: "וואלה, אין לי מושג מה מדד הזה באמת עושה…"
רגע! למה דווקא S&P 500? (ולאן נעלמו כל ה-499 האחרים?)
בואו נודה בזה – כולם שמעו על מדד ה-S&P 500. זו כנראה ההמצאה הכי טובה מאז הפיצה, אבל מה כל כך מיוחד בו? קודם כל, זה לא רק שם מגניב. המדד הזה בעצם מורכב מ-500 החברות הכי חשובות בארה"ב שמנסות לשכנע אותך (כן, דווקא אותך!) לקנות את כל הדברים שגורמים לך לחשוב שהחיים שלך טובים יותר. אם דו"ח הרווחים של אפל גורם לך לקבל כאב לב או אם אמאזון עולה במניה אחת ואתה מחליט לצאת לדייט יוקרתי – כל אלו מונעים בעצם על ידי העולם המרתק של המדדים.
רשימת חובה למסיבת מניות הקרובה שלך:
- S&P 500 (הבוס הגדול)
- Nasdaq (ההייטקיסט המבולבל)
- Dow Jones (הוותיק שנרדם על הכורסא)
- Russell 2000 (מי בכלל הזמין אותו?)
- מדד ת"א 35 (כי גם בישראל אפשר להיות טרנדי)
"איך מדד יכול להתרסק אם הוא בכלל לא מטוס?" (ושאלות הזויות אחרות שאתה מתבייש לשאול)
מדדים לא "קורסים" או "ממריאים" באמת, כן? אז למה כולם מתנהגים כאילו דאו ג'ונס נמצא כרגע על מסלול המראה ול-S&P בדיוק נגמר הדלק? ובכן, מדדים הם בסך הכול ממוצעים משוקללים של מניות מובילות. זה בדיוק כמו שהציונים שלך בתיכון היו "ממוצע" של מקצועות שנותנים לך כאב ראש. כשחלק מהמניות יורדות, המדד "צלול"; כשחלקן עולות, הוא "ממריא". פשוט, נכון?
איך מדדי המניות משפיעים לך על הכיס? (רמז: החסכונות שלך צועקים לך כרגע מהארון)
אם חייכת או גלגלת עיניים כששמעת חבר מתלהב שכספי הפנסיה שלו תלויים במדדים – חשוב שתדע: הוא צודק. לרובנו יש חסכונות, קופות גמל או פנסיות שמושקעות במכשירים פיננסים שמחקים את המדדים. זה אומר שבסוף היום, אתה והמדדים מקושרים אחד לשני כמו פיצה וגבינה מותכת (כן, כנראה שאני רעב).
"רגע, ומה קורה כשהמדדים יורדים?" – בוא נעשה את זה פשוט:
- אם המדד עולה: אתה מחייך ומתרברב ליד החברים שאתה "משקיע חכם".
- אם המדד יורד: אתה חוזר לספת הפסיכולוג ומתחרט על הרעיון בכלל להתחיל להשקיע.
- אם המדד תקוע במקום: אתה מבזבז שעות בגוגל לחפש "איך לדעת מתי השוק יזוז?".
ארבעה דברים שלא ידעת שאתה לא יודע על מדדי מניות (מספר 3 הפתיע גם אותנו!)
- מדדים מתעדכנים כל הזמן: פעם בכמה חודשים יש חברות שיוצאות ונכנסות למדד ( זה בדיוק כמו הפרק שלך בחופשה במלדיביים שאתה מרגיש שנגמר מהר מדי).
- NASDAQ זה לא רק טכנולוגיה: בטח היית בטוח עד עכשיו שזה רק פייסבוק, גוגל ואפל. ובכן, קצת נכון והרבה לא מדויק. ב-NASDAQ יש מעל 3000 מניות – הרבה מעבר למה שכל בוגר סטארבאקס מתעניין בו.
- המדדים לא באמת משקפים את הכלכלה האמיתית: כן, זה מוזר לשמוע, אבל ביצועי המדד יכולים להיות טובים בזמן שהתעסוקה נוראית והכלכלה מתכווצת. איך זה קורה? פשוט, המדדים משקפים ציפיות של משקיעים – שהם אנשים לא סופר-רציונליים (אלא אם חושבים לקנות ביטקוין ב-68 אלף דולר זו פעולה רציונלית).
- מדדים לא נחים אף פעם: בשעות שישראל ישנה, טוקיו מתעוררת, לונדון מתנערת מהשנ"צ וניו יורק מארגנת מסיבת מניות חדשה. למעשה, לא משנה מתי אתה מסתכל – תמיד מישהו איפשהו מלחיץ את עצמו על המדדים. כיף, לא?
רגע, רגע, למה אתה חייב להבין במדדים האלה בדיוק עכשיו?
האמת היא פשוטה – העולם הפיננסי לא הולך לשום מקום (עדיין לא נמצאה דרך לשלם שכר דירה באמצעות לייקים באינסטגרם). מדדי המניות המובילים מהווים סוג של ססמוגרף כלכלי שמספר לנו בצורה מהירה, פשוטה ומדויקת מה המצב, לאן הולכים ואיך השוק מרגיש. אז הקשב להם, תשתמש בהם, אבל אל תשכח מדי פעם לכבות את המסך ולהסתכל גם החוצה – אולי תמצא שם דברים מעניינים אפילו יותר מהמדדים (אולי…).
שאלות הזויות אך שימושיות (אל דאגה, אתה לא היחיד ששאל אותן):
- אם המדד יורד 1%, גם אני הפסדתי 1% מכספי? לא תמיד, תלוי מה בדיוק עשית בכסף שלך.
- כמה מ-500 החברות ב-S&P 500 אתה באמת מכיר? כנראה לא יותר מ-20, אלא אם כן אתה מנכ"ל גוגל.
- האם יש מדד שפשוט תמיד עולה? בוודאי! קוראים לזה מדד הנוסטלגיה לחיים הטובים שלך בגיל 16.
- מי בכלל מחליט אילו מניות נכנסות ויוצאות מהמדד? ועדה מסתורית, ללא בגדים שחורים או טקסים ביזאריים.
- למה אנשים כל כך מתרגשים מצבעים אדום וירוק במדדים? כי אנחנו פשוט חיות פשוטות שמתלהבות מדברים שמנצנצים על המסך ומצבעים חזקים.
תכל'ס, מה יוצא לך מזה?
עכשיו, אחרי שהכרת את המדדים קצת יותר לעומק, תהיה כנה – לא באמת היית רוצה להיות במסיבת מקרית ולהצטרך שוב רק להנהן בחיוך מביך, נכון? עכשיו אתה יכול לפחות להגיד משפט או שניים ולהיראות סופר-חכם. יאללה, בוא תבדוק מה עשה היום ה-S&P 500.